Klara Facebook

Klara Facebook är ett tillägg för att ändra utseendet och upplevelsen på Facebook. Klara Facebook är till för dig som tycker att det ibland kan vara lite mycket information på Facebook. Genom att följa en enkel steg-för-steg-process hjälper Klara Facebook till att förenkla innehållet som visas och anpassa det efter dina behov.

Före och efter Klara Facebook.

Skaffa Klara Facebook

Tillägget Klara Facebook finns till webbläsarna Google Chrome, Firefox och Edge. Klicka på knapparna nedan för att läsa mer och lägga till tillägget i din webbläsare. Du kan när som helst avinstallera tillägget.

Till tillägget i Chrome Store.

Till tillägget i Firefox add-ons.

Klara Facebook Demonstration

Vanliga frågor

Vem kan använda Klara Facebook?

Klara Facebook är till för alla som vill ha ett enklare och mer personligt utseende på Facebook. Alla kan använda Klara Facebook, även du som är under 65år. Du som är över 65år kan, om du vill, också välja att vara med och bidra till vår forskning.

Hur fungerar Klara Facebook?

När du installerar Klara Facebook får du svara på några frågor om hur du använder Facebook. Innehållet på Facebook förändras därefter baserat på dina svar. På så sätt får du ett förenklat innehåll på Facebook, anpassat efter dina behov. Det går förstås bra att närsomhelst göra om inställningarna om behoven ändras.

Hur skaffar jag Klara Facebook?

Du skaffar tillägget genom att lägga till det i webbläsaren Chrome från Chrome-store (länk öppnas i en ny flik), eller Firefox från Firefox add-ons (länk öppnas i en ny flik).

Hur installerar jag Klara Facebook?

Installera Klara Facebook för Firefox

Du kan installera Klara Facebook i Firefox genom att följa instruktionerna på videon “Installera Klara Facebook för Firefox (länk öppnas i en ny flik)

Installera Klara Facebook för Edge

Du kan installera Klara Facebook i Edge genom att följa instruktionerna på videon “Installera Klara Facebook för Edge (länk öppnas i en ny flik)

Hur stänger jag av eller på Klara Facebook?

Du stänger av eller aktiverar tillägget genom att välja Facebook-ikonen längst upp till höger i din webbläsare och välja Av eller På respektive.

Bild som visar menyn som visas när du klickar på Facebook-ikonen längst upp till höger i din webbläsare

Hur avinstallerar jag Klara Facebook?

Du avinstallerar tillägget genom att välja Facebook-ikonen längst upp till höger i din webbläsare och väljer Fler alternativ och sedan avinstallera.

Varför har ni gjort det här tillägget?

Många över 65 år använder idag sociala medier. Vi förväntar oss att antalet kommer öka, eftersom de flesta under 65 nuförtiden använt sociala medier under större delen av sitt liv. I projektet Digitala Seniorer studerar vi hur man kan designa digital teknik som anpassar sig till människors åldrande. Klara Facebook är vårt första försök att förstå hur vi når dit.

Vilka uppgifter samlar ni in?

Om du väljer att inte delta i studien samlar vi inte in någon data om din användning, men du kan fortfarande använda Klara Facebook.

Du som är över 65år kan själv välja om du vill delta i studien eller inte. Om du väljer att delta i studien samlar vi in data om din ålder och ditt kön. Vi samlar också in data relaterade till din interaktion med tillägget.

Det gäller till exempel:

  • vilka FB-funktioner du valde att se eller dölja genom formuläret
  • hur ofta du besöker facebook
  • varje gång tillägget slås av/på

Varje vecka kommer du också få ett frågeformulär om din upplevelse av tillägget, som du kan välja att svara på. Om du vill bli kontaktad för eventuella följdfrågor kan du också välja att dela med dig av din e-post.

Vi samlar inte in någon data om vad du gör på Facebook. Vi ser till att vi har vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att hålla dina uppgifter säkra.

Hur gör jag för att hoppa av studien?

Du kan när som helst avbryta din medverkan i studien, eller ändra typ av deltagande. Det gör du såhär:

  1. Välj Tillägg i din webbläsare. Var du hittar Tillägg beror på vilken webbläsare du använder:
    • I webbläsaren Chrome: Välj Tillägg i översta högra hörnet. Symbolen ser ut som en pusselbit, vilket du ser i bilden nedan till vänster.
    • I Firefox: Välj Öppna menyn i översta högra hörnet. Symbolen ser ut som tre vågräta streck. Sen väljer du Tillägg. Symbolen ser ut som en pusselbit. Du ser hur det ser ut i bilden nedan till höger.
  2. Därefter väljer du Klara Facebook.
  3. Slutligen klickar du på Hoppa av i tilläggets meny.

Du kan också kontakta oss och meddela att du vill hoppa av. Vi kan hjälpa dig att helt avinstallera tillägget och ta bort data samlat från dig.

Hitta Klara Facebook i Google Chrome. Välj Tillägg och i webbläsarmenyn och sen Klara Facebook.
Här hittar du Klara Facebook i Google Chrome.
Hitta Klara Facebook i Firefox. Välj Öppna meny och sen Tillägg. Från menyn väljer du Klara Facebook.
Här hittar du Tillägg i Firefox. När du valt Tillägg klickar du på Klara Facebook.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close